Adet Gecikmesi Neden Olur, Ne Zaman Endişelenmeliyim?

Adet Ne Kadar Gecikebilir? Neden Gecikir?

Kilo değişimi ve stres dahil olmak üzere belirli faktörler aylık döngünüzü etkileyebilir. Adetiniz birkaç gün geciktiyse, genellikle endişelenecek bir durum yoktur. Ancak birkaç hafta geciken bir adet dönemi, altta yatan bir durumu gösterebilir.

Adet döngünüzü etkileyen bilinen herhangi bir durumunuz yoksa, normal döngünüze bağlı olarak, adet döneminizin son adet tarihinizden 21 ila 35 gün sonra başlaması gerekir.

Düzenli dönemler değişebilir. Normal adet döngünüz 28 günse ve 29. günde hala adet görmediyseniz, adetiniz resmi olarak gecikmiş kabul edilir. Aynı şekilde adet döngünüz 32 günse ve 33. gün hala adet görmediyseniz bu sizin için geç kalmış olur.

Bu iki senaryodan herhangi biri teknik olarak gecikebilir, ancak acil bir endişe kaynağı olmamalıdır. Aydan aya adetlerde çeşitli sebeplerden dolayı farklılıklar olabilir.

Kanama olmadan geçen 6 haftadan sonra adet gecikmenizi adet görmemiş sayabilirsiniz.

Temel yaşam tarzı değişikliklerinden kronik sağlık koşullarına kadar birçok şey adetinizi geciktirebilir. İşte 10 potansiyel suçluya bir bakış.

Streslisiniz

Vücudunuzun stres tepki sistemi, beynin hipotalamus adı verilen bir bölümünde kök salmıştır. Artık yırtıcılardan kaçmıyor olsanız da, vücudunuz hala sanki kaçıyormuşsunuz gibi tepki verecek şekilde programlanmıştır.

Stres seviyeniz zirve yaptığında, beyniniz endokrin sisteminize vücudunuzu savaş ya da kaç modunuzu harekete geçiren hormonlarla doldurmasını söyler. Bu hormonlar, üreme sisteminizinkiler de dahil olmak üzere, yakın bir tehditten kaçmak için gerekli olmayan işlevleri bastırır.

Çok fazla stres altındaysanız, vücudunuz savaş ya da kaç modunda kalabilir ve bu da yumurtlamayı geçici olarak durdurmanıza neden olabilir. Bu yumurtlama eksikliği de adetinizi geciktirebilir.

Kilo verdiniz veya aldınız

Vücut ağırlığındaki ciddi değişiklikler adet döneminizin zamanlamasını alt üst edebilir. Örneğin, vücut yağındaki aşırı artışlar veya azalmalar, adetinizin gecikmesine veya tamamen durmasına neden olan hormonal bir dengesizliğe yol açabilir.

Ek olarak, şiddetli kalori kısıtlaması, beyninizin endokrin sisteminizle “konuşan” ve üreme hormonlarının oluşturulması için talimatlar veren kısmını etkiler. Bu iletişim kanalı bozulduğunda hormonlar kontrolden çıkabilir.

Egzersiz yoğunluğunuzu artırdınız

Yorucu bir egzersiz rejimi de adet gecikmesine neden olabilir. Bu, günde birkaç saat antrenman yapanlarda en yaygın olanıdır. Bunun nedeni, isteyerek veya istemeyerek, aldığınızdan çok daha fazla kalori yakıyor olmanızdır.

Çok fazla kalori yaktığınızda, vücudunuz tüm sistemlerini çalışır durumda tutmak için yeterli enerjiye sahip olmaz. Daha yorucu egzersizler, adet döneminizi etkileyebilecek hormon salınımını artırabilir.

Antrenman yoğunluğunu azalttığınız veya kalori alımınızı artırdığınız anda adetler tipik olarak normale döner.

PCOS’unuz var

Polikistik over sendromu (PKOS), üreme hormonlarının dengesizliğinin neden olduğu bir dizi semptomdur. PKOS’lu birçok kişi düzenli olarak yumurtlamaz.

Sonuç olarak, adet dönemlerinizin:

  • normalden daha hafif veya daha ağır olması
  • tutarsız zamanlarda olması
  • hiç olmaması

Diğer PCOS semptomları şunları içerebilir:

  • aşırı şişkin yüz ve vücut kılı
  • yüz ve vücutta sivilce
  • seyrekleşen saç
  • kilo alımı veya kilo verme sorunu
  • genellikle boyun kırışıklıklarında, kasıklarda ve göğüslerin altında koyu renkli cilt lekeleri
  • koltuk altı veya boyundaki cilt etiketleri
  • kısırlık

Hormonal doğum kontrolü kullanıyorsunuz

Pek çok insan, adetlerini çok düzenli hale getirdiği için hapı sever. Ancak bazen, özellikle kullanımın ilk birkaç ayında tam tersi bir etki yaratabilir.

Benzer şekilde, hapı almayı bıraktığınızda adet döngünüzün normale dönmesi birkaç ayı bulabilir. Vücudunuz temel hormon seviyelerine geri döndüğünde, birkaç ay adet görmeyebilirsiniz.

Rahim içi araç (RİA), implant veya iğne gibi başka bir hormonal doğum kontrol yöntemi kullanıyorsanız, adet görmeyi tamamen durdurabilirsiniz.

Perimenopozdasınız

Perimenopoz, menopoz geçişinize giden zamandır. Genellikle 40’lı yaşların ortalarından sonlarına kadar başlar. Perimenopoz, adetiniz tamamen durmadan önce birkaç yıl sürebilir.

Birçokları için geciken adet dönemleri, perimenopozun ilk belirtisidir. 1 aylık bir dönemi atlayabilir ve sonraki 3 ay boyunca tekrar yolunuza devam edebilirsiniz. Ya da 3 ay üst üste adetinizi atlayabilir ve beklenmedik bir şekilde, genellikle alıştığınızdan daha hafif veya daha ağır geldiğini fark edebilirsiniz.

Erken menopozdasınız

Erken yumurtalık yetmezliği olarak da bilinen erken menopoz, yumurtalıklarınız siz 40 yaşından önce çalışmayı bıraktığında ortaya çıkar.

Yumurtalıklarınız olması gerektiği gibi çalışmadığında birden fazla hormon üretmeyi bırakırlar.

Östrojen seviyeleriniz tüm zamanların en düşük seviyelerine düştüğünde, menopoz semptomlarını yaşamaya başlayacaksınız.

Gecikmiş veya adet görmemiş adet görme erken bir işaret olabilir. Ayrıca şunları yaşayabilirsiniz:

  • sıcak basması
  • gece terlemeleri
  • uyku problemi

Erken yumurtalık yetmezliğinin diğer belirtileri şunlardır:

  • vajinal kuruluk
  • hamile kalma sorunu
  • azalmış cinsel istek
  • ruh hali bozukluğu veya ruh hali değişiklikleri

Tiroid rahatsızlığınız var

Tiroidiniz, adet döngünüz de dahil olmak üzere vücudunuzdaki birçok aktiviteyi düzenlemeye yardımcı olan hormonlar üreten, boynunuzda kelebek şeklinde bir bezdir. Hipotiroidizm ve hipertiroidizm dahil olmak üzere birkaç yaygın tiroid durumu vardır.

Hem hipotiroidizm hem de hipertiroidizm adet döngünüzü etkileyebilir ve düzensizliğe neden olabilir, ancak hipertiroidizmin geç veya adet görmeme olasılığı daha yüksektir. Bazen adetiniz birkaç ay boyunca kaybolabilir.

Bir tiroid sorununun diğer belirtileri şunlardır:

  • kalp çarpıntısı
  • iştah değişiklikleri
  • açıklanamayan kilo değişiklikleri
  • sinirlilik veya kaygı
  • hafif el titremesi
  • tükenmişlik
  • saçınızdaki değişiklikler
  • uyku problemi

Kronik bir rahatsızlığınız var

Bazı kronik sağlık sorunları, özellikle çölyak hastalığı ve diyabet, bazen adet düzensizlikleri ile ilişkilendirilir.

Çölyak hastalığı, sindirim sisteminizi etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Çölyak hastalığı olan kişiler glüten yediklerinde, bağışıklık sistemleri ince bağırsağın iç yüzeyine saldırarak tepki verir.

İnce bağırsak hasar gördüğünde, vücudun besinlerden besinleri emme yeteneğini bozar. Bu, normal hormon üretimini etkileyen ve adet gecikmesine ve diğer adet düzensizliklerine yol açan yetersiz beslenmeye yol açabilir.

Tip 1 ve tip 2 diyabetliler de nadir durumlarda adet gecikmesi yaşayabilir. Bu, yalnızca kan şekeri seviyeleri yönetilmediğinde meydana gelme eğilimindedir.

Hamile olabilirsiniz

Hamile olma ihtimaliniz varsa ve adetleriniz genellikle düzenliyse hamilelik testi yapmanın zamanı gelmiş olabilir.

Bunu adetinizin başlaması gereken tarihten yaklaşık 1 hafta sonra yapmaya çalışın. Testin çok erken yapılması, testin idrarda gebelik hormonunu alması için çok erken olduğundan, hamile olsanız bile testin negatif çıkmasına neden olabilir.

Adetleriniz genellikle düzensizse, hamilelik testi yapmak için doğru zamanı bulmak daha zor olabilir. Birkaç hafta boyunca birkaç test yaptırmak veya emin olmak için bir sağlık uzmanıyla görüşmek isteyebilirsiniz.

İzlenmesi gereken erken hamilelik belirtileri şunlardır:

  • Hassas, ağrılı göğüsler
  • Şişmiş göğüsler
  • Mide bulantısı ya da kusma
  • Tükenmişlik
  • Son adetinizin başlangıcından bu yana adet döngünüzün olağan zaman çerçevesi içinde gerçekleşmemişse adetiniz genellikle gecikmiş kabul edilir.

Rutin yaşam tarzı değişikliklerinden altta yatan tıbbi durumlara kadar pek çok şey bunun olmasına neden olabilir. Adetiniz düzenli olarak gecikiyorsa, sebebini belirlemek için bir sağlık uzmanından randevu alın.