Vajinismus Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Vajinismus, vajinanın istemsiz bir şekilde gerilmesidir. İnsanlar bunu cinsel ilişkinin başlangıcında, tampon takarken veya pelvik muayene yaptırırken deneyimler. Vajinismus, cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilir (disparoni). Kegel egzersizleri, vajinal dilatörler ve bilişsel davranışçı terapi (BDT) kasları gevşetmeye ve spazmları durdurmaya yardımcı olabilir.

Vajinismus nedir?

Vajinismus, vajinanın etrafındaki kasların istemsizce gerilmesi veya kasılmasıdır. Vajina, kadın üreme sisteminin bir parçasıdır . Rahimin alt kısmını (serviks) vücudun dışına bağlar.

Bu istemsiz kas spazmları, bir şey (penis, parmak, tampon veya tıbbi alet) vajinaya girmeye çalıştığında meydana gelir. Spazmlar hafif rahatsız edici veya çok ağrılı olabilir.

Vajinismus ne kadar yaygındır?

Uzmanlar kaç kişinin vajinismus sorunu yaşadığını bilmiyor. Birçok kişi sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla bu sorun hakkında konuşmaktan çok utanıyor olabilir.

Vajinismus kimlerde görülür?

Vajinismus belirtileri, bir kişi ilk kez seks yaptığında geç ergenlik yıllarında veya erken yetişkinlikte ortaya çıkabilir. Durum ayrıca bir kişi ilk kez tampon takmaya çalıştığında veya bir sağlık hizmeti sağlayıcısının ofisinde pelvik muayene yaptırdığında da ortaya çıkabilir.

Bazı kadınlar hayatlarının ilerleyen dönemlerinde vajinismus geliştirir. Yıllar sonra herhangi bir sorun olmadan gerçekleşebilir. Vajinal penetrasyon olduğunda spazmlar veya rahatsızlık meydana gelebilir. Ya da sadece belirli zamanlarda, örneğin seks veya pelvik muayeneler sırasında yaşayabilirsiniz.

Belirtiler ve Nedenler

Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Sağlık uzmanları bazı insanların neden vajinismus yaşadığından emin değiller. Fiziksel, psikolojik ve cinsel sorunlara yol açabilir. Mesane enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve mantar enfeksiyonları vajinismus ağrısını kötüleştirebilir.

Vajinismusa katkıda bulunabilecek faktörler şunlardır:

  • Anksiyete bozuklukları.
  • Doğum yaralanmaları, örneğin vajinal yırtıklar .
  • Önceki ameliyat.
  • Cinsellikten korkmak veya cinsellikle ilgili olumsuz duygular hissetmek, belki de geçmişte yaşanan cinsel taciz, tecavüz veya travma nedeniyle .

Vajinismusa benzer durumlar nelerdir?

Bu sorunlar vajinismusa benzer semptomlara neden olabilir:

  • Vajinal atrofi: Menopozdan sonra östrojen eksikliği vajinanın iç yüzeyini incelterek kurutur ( vajinal atrofi ).
  • Vulvar vestibülit (provokasyonlu vestibülodiya): Bu durum ağrılı cinsel ilişkiye (disparoni) neden olur . Kişiler ilk penetrasyondan itibaren tüm deneyim boyunca ağrı hissedebilir.

Vajinismusun belirtileri nelerdir?

Vajinismus belirtileri şunlardır:

  • Vajinal penetrasyon sırasında rahatsızlık veya ağrı.
  • Vajinal kas spazmları veya ağrı nedeniyle cinsel ilişkiye girememe veya pelvik muayene yaptıramama.
  • Ağrılı ilişki.

Ağrılı cinsel ilişki veya tampon takarken ağrı yaşıyorsanız bir doktora görünmelisiniz. Bu hisler normal değildir.

Tanı ve Testler

Vajinismus nasıl teşhis edilir?

Sağlık uzmanınız semptomlarınız ve tıbbi ve cinsel geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Pelvik muayene diğer sorunları ekarte etmeye veya kas spazmlarının varlığını doğrulamaya yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınız muayeneden önce vajinanın dışına topikal bir uyuşturma kremi uygulayarak süreci sizin için daha rahat hale getirebilir.

Yönetim ve Tedavi

Vajinismus nasıl yönetilir veya tedavi edilir?

Vajinismus tedavileri, kaslarınızın gerginleşmesine neden olan refleksi azaltmaya odaklanır. Tedaviler ayrıca vajinismusa katkıda bulunan kaygıları veya korkuları da ele alır.

Sağlık uzmanınız aşağıdaki tedavilerden bir veya birkaçını önerebilir:

  • Topikal tedavi: Topikal lidokain veya bileşik kremler bu durumla ilişkili ağrının hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • Pelvik taban fizik tedavisi: Bir fizyoterapist size pelvik taban kaslarınızı nasıl gevşeteceğinizi öğretecektir.
  • Vajinal dilatör tedavisi: Vajinal dilatörler çeşitli boyutlarda gelen tüp şeklindeki cihazlardır. Birincil amaçları vajinayı germektir. Vajinismuslu kişiler dilatörleri vajinal penetrasyona daha rahat olmak ve daha az hassas olmak için kullanırlar. Sağlık uzmanınız, yerleştirmeyi kolaylaştırmak için önce vajinanın dışına topikal bir uyuşturma kremi sürmenizi önerebilir.
  • Bilişsel davranışçı terapi (BDT): BDT, düşüncelerinizin duygularınızı ve davranışlarınızı nasıl etkilediğini anlamanıza yardımcı olur. Kaygı, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) için etkili bir tedavidir .
  • Cinsel terapi: Eğitimli cinsel terapistler, bireylerle ve çiftlerle çalışarak, onların cinsel ilişkilerinde tekrar zevk almalarına yardımcı olurlar.

Vajinismusun komplikasyonları nelerdir?

Vajinismus cinsel hayatınızı ve partnerinizle olan ilişkilerinizi etkileyebilir. Zihinsel sağlığınızı etkileyerek artan kaygıya yol açabilir. Hamile kalmaya çalışıyorsanız, vajinismus gebe kalmayı daha zor hale getirebilir.

Önleme

Vajinismusu nasıl önleyebilirim?

Bazı kişilerde vajinismus gelişmesine neyin sebep olduğunu bilmiyoruz. Ayrıca bunu önlemenin bilinen bir yolu da yok.

Görünüm / Prognoz

Vajinismus hastalarının prognozu (görünümü) nedir?

Vajinismuslu birçok kişi tedaviden sonra artık bu sorunu yaşamaz. Ancak başarılı tedavi zaman alır, bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. Vajinismusu tetiklemeyen başka şeyler yaparak tatmin edici ve zevkli cinsel etkileşimler yaşamanın mümkün olduğunu unutmayın.