Doğum, bebeğinizin rahmi (rahim) terk etme sürecidir. Serviksinizin değişmesine neden olan düzenli kasılmalarınız olduğunda doğum sancısı çekiyorsunuz demektir. Kasılmalar, rahminizin kaslarının gerildiği ve sonra gevşediği zamandır. Kasılmalar bebeğinizi rahminizden dışarı itmeye yardımcı olur. Rahim ağzınız, vajinanın tepesinde oturan rahmin açıklığıdır. Doğum başladığında rahim ağzınız genişler (açılır).
Doğum tarihinize yaklaştıkça, doğum belirtilerini öğrenmek doğuma hazır hissetmenize yardımcı olabilir. Herhangi bir doğum belirtisi varsa, sağlık hizmeti sağlayıcınızı arayın .
Doğum belirtileri
Şu durumlarda gerçek doğum sancısı çektiğinizi bilirsiniz:
- Güçlü ve düzenli kasılmalarınız var. Kasılma, rahminizin kaslarının bir yumruk gibi kasılıp sonra gevşemesidir. Kasılmalar bebeğinizi dışarı itmeye yardımcı olur. Gerçek doğum eylemindeyken, kasılmalarınız yaklaşık 30 ila 70 saniye sürer ve yaklaşık 5 ila 10 dakika arayla gelir. O kadar güçlüler ki, onlar sırasında yürüyemez veya konuşamazsınız. Zamanla güçlenirler ve birbirlerine yakınlaşırlar.
- Karnınızda ve sırtınızın alt kısmında ağrı hissedersiniz. Hareket ettiğinizde veya pozisyon değiştirdiğinizde bu ağrı geçmez.
- Berrak, pembe veya hafif kanlı (kahverengimsi veya kırmızımsı) olabilen vajinal akıntınızda artış var. Buna kanlı gösteri denir. Doğumdan birkaç gün önce veya doğumun başlangıcında olabilir. Parlak kırmızı kanamanız varsa veya kanama ağırsa, derhal sağlayıcınıza söyleyin.
- Suyunuz geliyor. Bebeğiniz rahminizdeki amniyotik sıvıda (su torbası) büyüyor. Su torbası kırıldığında, büyük bir su akışı hissedebilirsiniz. Veya sadece bir damlama hissedebilirsiniz.
Doğum sancısı çektiğinizi düşünüyorsanız, günün veya gecenin hangi saati olursa olsun sağlık hizmeti sağlayıcınızı arayın. Sağlayıcınız, hastaneye gitme zamanının gelip gelmediğini size söyleyebilir. Doğum eyleminde olduğunuzdan emin olmak için doktorunuz serviksinizi ölçer.
Doğumun başlamasına yakın olabileceğinizin işaretleri
Aşağıdaki doğum belirtileri varsa doğuma başlamak üzere olabilirsiniz:
- Bebeğiniz pelvisinize düşer veya daha aşağı hareket eder. Buna hafifleme denir. Bu, bebeğinizin doğum için pozisyon almaya hazırlandığı anlamına gelir. Doğumunuz başlamadan birkaç hafta önce, hatta birkaç saat önce olabilir.
- Berrak, pembe veya hafif kanlı vajinal akıntınızda artış var. Buna nişan denir. Doğum başlamadan birkaç gün önce veya doğum başlangıcında olabilir.
- Doğum öncesi muayenede, kadın doğum uzmanınız size serviksinizin incelmeye ve genişlemeye (açılmaya) başladığını söyler. Doğumdan önce rahim ağzınız yaklaşık 3,5 ila 4 santimetre açıklığındadır. Doğum için tamamen açıldığında (açıldığında) 10 santimetredir. Doğum başladığında, kasılmalar serviksinizin açılmasına yardımcı olur.
- Yuvalanma içgüdünüz var. Bu, bebeğinize hazırlanmak için evinizdeki her şeyi organize etmek istediğiniz zamandır. Yemek pişirmek veya bebeğin kıyafetlerini ve odasını hazırlamak gibi şeyler yapmak isteyebilirsiniz. Aşırıya kaçmamaya dikkat ettiğiniz sürece bunları yapmak iyidir. Enerjinize doğum ve doğum için ihtiyacınız var.
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, yakında doğuma başlayabilirsiniz. Sağlayıcınızı ne zaman arayacağınızı bilmek için doğum belirtilerini öğrenin.
Yalancı doğum ve Braxton-Hicks kasılmaları
Tüm kasılmalar doğurma aşamasında olduğunuz anlamına gelmez. Gerçek doğum başlamadan önce kasılmalar hissedebilirsiniz. Bu kasılmalara yalancı doğum veya Braxton-Hicks kasılmaları da denir. Vücudunuzun doğuma ve doğuma hazırlanmasına yardımcı olmak için serviksi yumuşatır ve inceltirler. Onları doğum tarihinizden hemen önceki haftalarda hissedebilirsiniz. Gerçek doğum kasılmaları ile yalancı doğum kasılmaları arasındaki farkları öğrenmek, gerçekten ne zaman doğum sancısı çektiğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
Gerçek doğum ile sahte doğum arasındaki farkı söylemek zor olabilir. Kasılmaları ilk hissettiğinizde, onları zamanlayın. Bir kasılmanın başlangıcından diğerinin başlamasına kadar geçen süreyi yazın. Kasılmaların ne kadar güçlü hissettirdiğini not edin. 1 saat boyunca kasılmalarınızın kaydını tutun. Gerçek doğum kasılmalarının her biri 30 ila 70 saniye sürer. Pozisyon değiştirdiğinizde kasılmaların durup durmadığını görmek için yürüyün veya hareket edin.
Erken doğum nedir?
Erken doğum, hamileliğin 37. haftasından önce çok erken başlayan doğumdur. Prematüre bebekler (gebeliğin 37. haftasından önce doğanlar) doğumda ve sonraki yaşamlarında sağlık sorunları yaşayabilirler. 37 haftalık hamile değilseniz ve erken doğum belirtileri veya semptomlarınız varsa , doktorunuzdan randevu isteyin. Hızlı bir şekilde yardım almak, yapabileceğiniz en iyi şeydir. Erken doğum için risk faktörleri ve riskinizi azaltmak için neler yapabileceğiniz hakkında bilgi edinin.
Doğumun aşamaları nelerdir?
Doğum aşamaları , ilk kasılmalarınızdan (evre 1) ıkınmaya (evre 2) ve bebeğiniz doğduktan sonra plasentanın doğumuna (evre 3) kadar tüm doğum sürecini içerir. Doğumun aşamaları hakkında bilgi edinmek, doğum ve doğum sırasında ne bekleyeceğinizi bilmenize yardımcı olabilir.