Domuz gribi (H1N1) nedir?
Domuz gribi (H1N1), insanlarda hastalığa neden olan yeni bir grip virüsüdür . Bu yeni virüs ilk olarak Nisan 2009’da insanlarda tespit edildi. başlangıçta domuz gribi olarak adlandırıldı. Bazı açılardan H1N1 virüsü, diğer herhangi bir grip virüsü gibidir. Ağırlıklı olarak solunum yolu hastalığına neden olur. Bu yeni virüs, dünya çapında bir miktar endişeye neden oldu , ancak onu alanların çoğu normal grip gibi hissettirdiğini söylüyor. Bu virüsle ilgili benzersiz olan şey, mutasyona uğramış bir virüs türü olmasıdır, muhtemelen dünya çapında hiç kimsenin ona karşı bağışıklığı yoktur. Bu nedenle yaygın enfeksiyonlara neden olma yeteneğine sahiptir.
H1N1 gribi neden “domuz gribi” olarak adlandırıldı?
Bu virüse başlangıçta “domuz gribi” deniyordu çünkü laboratuvar testleri, bu yeni virüsteki genlerin çoğunun, normalde Kuzey Amerika’daki domuzlarda görülen grip virüslerine çok benzediğini gösterdi.
Domuz gribi (H1N1) nasıl yayılır?
Domuz gribi (H1N1) virüsünün mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığına inanılıyor. Grip, enfekte bir kişinin öksürüğünden veya hapşırmasından gelen damlacıklardan veya yakın zamanda dokunduğu bir nesneye dokunarak ve ardından gözlerinize, ağzınıza veya burnunuza dokunarak doğrudan yakalanabilirsiniz. Bu yüzden hasta olmasanız bile ellerinizi yıkamayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Enfekte insanlar semptomlar başlamadan bir gün öncesine kadar ve hastalandıktan sonra yedi güne kadar grip mikroplarını yaymaya başlayabilirler. Çocuklar, özellikle küçük çocuklar, potansiyel olarak daha uzun süre bulaştırıcı olur.
H1N1 gribine yakalanmaktan nasıl kaçınabilirim?
Hasta olan kişilerle yakın temastan kaçınmaya çalışın.
Bunlara ek olarak:
- ağzınıza ve burnunuza dokunmaktan kaçının;
- ellerinizi sabun ve suyla iyice temizleyin veya düzenli olarak alkol bazlı el dezenfektanı ile temizleyin (özellikle ağız ve buruna veya potansiyel olarak kontamine yüzeylere dokunuyorsa);
- kalabalık ortamlarda geçirdiğiniz süreyi azaltın;
- yeterli uyku, sağlıklı ve yeterli beslenme
- fiziksel olarak aktif kalma dahil olmak üzere iyi sağlık alışkanlıklarını uygulayın.
Domuz gribi (H1N1) Grip olup olmadığımı nasıl anlarım?
Tıbbi yardım almadan mevsimsel grip ile H1N1 grip arasındaki farkı anlayamazsınız. İzlenmesi gereken tipik semptomlar mevsimsel virüslere benzer ve ateş, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrıları, boğaz ağrısı ve burun akıntısını içerir. Yalnızca tıp doktoru ve yerel sağlık yetkiliniz bir H1N1flu influenza vakasını doğrular.
Domuz gribi belirtileri nelerdir?
İnsanlarda yeni H1N1 grip virüsünün semptomları mevsimsel grip semptomlarına benzer.
Domuz gribi belirtileri bunları içerir:
- ateş
- öksürük
- boğaz ağrısı
- burun akıntısı veya tıkanıklığı
- vücut ağrıları
- baş ağrısı
- titreme ve yorgunluk
Bu virüsle enfekte olan önemli sayıda insan ishal ve kusma bildirdi. Ayrıca, mevsimsel grip gibi, bu virüse bağlı hastalık sonucu ciddi hastalıklar ve ölümler meydana geldi.
Domuz gribi (H1N1) ile daha şiddetli hastalık belirtileri nelerdir?
Mevcut H1N1 influenza vakalarının çoğu şu ana kadar hafif olsa da, enfekte olmuş kişiler H1N1 gribi ile ilgili daha ciddi hastalıkların bazılarının farkında olmalıdır.
Çocuklarda, acil tıbbi müdahale gerektiren acil durum uyarı işaretleri şunları içerir:
- Hızlı nefes alma veya nefes almada zorluk
- Mavimsi ten rengi
- Dehidrasyon veya yeterince sıvı içmemek
- Halsiz, uyanmama veya etkileşime girmeme
- Sinirlilik hali
- Grip semptomları düzelir, ancak daha sonra ateş ve daha ağır öksürük ile geri döner
- Yüksek ateş
- Deride döküntü
Yetişkinlerde, acil tıbbi müdahale gerektiren semptomlar şunları içerir:
- Nefes almada zorluk veya nefes darlığı
- Göğüste veya karında ağrı, basınç
- Ani baş dönmesi
- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- Şiddetli veya kalıcı kusma
Bir kişi yukarıdaki semptomlardan herhangi birine sahipse, derhal tıbbi yardım almalıdır.
Birlikte yaşadığım biri H1N1 gribini onayladıysa ne yapmalıyım?
Sıradan mevsimsel gripten kaçınmak için alacağınız önlemlerin aynısını uygulayın.
- Etkilenen kişiyle temasınızı sınırlayın.
- Öpüşme gibi yakın temastan kaçının ve etkilenen kişiyle havlu, gözlük veya diş fırçasını paylaşmayın.
- Ziyaretçilerden kaçının.
- Ziyaretçilerin eve girmesi gerekiyorsa, etkilenen kişiyle yakın temastan kaçınmalıdırlar.
- Ellerinizi sabun ve su ile veya alkol bazlı el dezenfektanı ile yıkayınız.
Domuz Gribi (H1N1) nasıl tedavi edilir?
Domuz gribi belirtileri gösterenler, antiviral ilaçlar Tamiflu ve Relenza’ya duyarlıdır. Doktornuz domuz gribini önlemek veya tedavi etmek için ilaçlar önerir; ilaçlar, domuz gribi belirtileri başlamasından sonraki 48 saat içinde alındığında en etkilidir. Ama herkesin bu ilaçlara ihtiyacı yok. H1N1 gribine yakalanan çoğu insan tedavi görmeden iyileşti.
H1N1 (domuz gribi) virüsü, H5N1 (kuş/kuş gribi) virüsünden ne kadar farklıdır?
Son on yılda, özellikle endişe duyduğumuz iki ana dolaşımdaki virüs formuna sahibiz — bu kuş gribi veya kuş gribi ve domuz H1N1 virüsü. İkisi de influenza A virüsüdür, ancak genetik yapıları ve nasıl davrandıkları açısından çok, çok farklı enfeksiyonlardır.
Normal grip aşısı bana H1N1 gribine karşı biraz koruma sağlar mı?
Daha önceki grip aşılarının mı yoksa geçmişte grip geçirmiş olmanın mı sizi koruyacağı şu anda belli değil. Daha önceki aşılar veya grip geçirmiş olmak kısmen koruma sağlamaktadır.
Domuz gribi H1N1 gribi ne kadar süreyle bulaşıcıdır?
H1N1 gribinin bulaşıcılık süresinin tam olarak ne kadar olduğu belli değil. Bununla birlikte, araştırmacılar, semptomların ortaya çıkmasından önce bir gün sürmesi ve daha sonra bireyin semptomları olduğu sürece yedi gün sürmesi nedeniyle mevsimsel gribe benzer olduğunu düşünmektedir. Çocuklar için bu süre daha uzun olmaktadır.