Ertesi Gün Hapı, Yan Etkileri, Fiyatı 2024

Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamileliği önlemek için kullanılan bir ilaçtır. Ertesi gün hapı, progesteron hormonu içerir ve spermin yumurtaya ulaşmasını ve döllenmesini engeller. Ertesi gün hapı, cinsel ilişkiden sonra 72 saat içinde alınmalıdır. Ertesi gün hapı, %98 oranında etkilidir. Ancak, ertesi gün hapı, her zaman hamileliği engelleyemez. Ertesi gün hapı, korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamileliği önlemek için en etkili yöntemdir. Ancak, ertesi gün hapı, doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Ertesi gün hapı, sadece acil durumlarda kullanılmalıdır. Reçetesiz olarak eczaneden satın alınabilir.

Ertesi gün hapı ne zaman kullanılır?

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede, etkinlik oranı dikkate alındığında önerilen 12 saat içinde kullanılmasıdır. En fazla 72 saat içinde kullanılmalıdır. Ertesi gün hapı adet döngüsünün herhangi bir noktasında alınabilir.

Ertesi gün hapı, aşağıdaki durumlarda kullanılabilir:

  • Korunmasız cinsel ilişki
  • Kondomun yırtılması veya kayması
  • Doğum kontrol hapını unutmuş olmak
  • Cinsel saldırı
  • Tecavüz

Ertesi gün hapı, aşağıdaki durumlarda kullanılmamalıdır:

  • Hamile olmak
  • Karaciğer hastalığı
  • Böbrek hastalığı
  • Kalp hastalığı
  • Migren
  • Yüksek tansiyon
  • Kan pıhtılaşması
  • Süt ürünleri alerjisi

Ertesi gün hapı, yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler, genellikle hafiftir ve kısa sürelidir. Yan etkiler, şunlardır:

  • Bulantı
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • Yorgunluk
  • Karın ağrısı
  • Ağrılı adet kanaması
  • Adet düzensizliği

Ertesi gün hapı, hormon içeren bir ilaçtır. Bu nedenle, ertesi gün hapı, diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Ertesi gün hapı almadan önce, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Levonorgestrel ve ulipristal asetat birlikte alınmamalıdır.

Yumurtlamayı önlemek için, ertesi gün hapını mümkün olan en kısa sürede, tercihen korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 12 saat içinde almak en iyisidir. Bundan sonra, etkinlikleri giderek azalır. Levonorgestrel etkin maddeli ilaçların korunmasız cinsel ilişkiden sonra en fazla 72 saat (3gün), etkin madde ulipristal asetat içeren ilaçların en fazla 120 saat (5gün) sonra kullanılması onaylanmıştır. 120 saatten sonra ertesi gün hapı için artık çok geçtir.

Yumurtlama hesaplama aracı ile yumurtlama günlerinizi öğrenebilirsiniz.

Levonorgestrel içeren ilaçlar yumurtlamadan yaklaşık iki gün öncesine kadar, ulipristal asetatlı ilaçlar ise yumurtlamadan 1 gün önce alınırsa etkilidir. Bununla birlikte, yumurtlama yakınsa veya zaten gerçekleşmişse, her iki hazırlık da artık etkili değildir.

Ertesi gün hapının doğru alınmasına rağmen döllenme gerçekleşmişse ve döllenen yumurta rahme yerleşmişse mevcut bilgilere göre embriyoda herhangi bir hasar beklenmemektedir.

Ertesi gün haplarının rutin olarak kullanımı önerilmez, bunun için çok daha etkili doğum kontrol yöntemleri vardır.

Ertesi Gün Hapı Nereden Alınır?

Ertesi gün hapı eczanelerde reçetesiz satılmaktadır. Orada danışmanlık da yapılıyor. Örneğin, halihazırda hamile olup olmadığınız, döllenme olasılığınızın ne olduğu ve herhangi bir kontrendikasyon veya diğer ilaçlarla olası etkileşimler olup olmadığı tartışılabilir.

Bazı eczaneler ertesi gün hapı vermeyi reddediyor. Bu durumda başka bir eczaneye başvurabilirsiniz. Yerel nöbetçi eczaneler geceleri ve hafta sonları mevcuttur ve internette veya telefonla bilgi alınabilir. Her eczanede vitrinlerde de bilgi verilmektedir.

Kimler ertesi gün hapı kullanamaz?

Levonorgestrel veya ulipristal asetata veya tabletlerdeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan kadınlar ertesi gün hapını almamalıdır.

Halihazırda hamilelik belirtileri varsa (örn. adet gecikmesi veya sabah bulantısı), ertesi sabah hapını almadan önce bir hamilelik testi yaptırmak veya bir jinekoloğun tavsiyesini almak mantıklıdır.

Halihazırda fallop tüplerinde iltihaplanma, dış gebelik veya dış gebelik geçirmiş olan kadınlar, ertesi gün hapının onlar için bir seçenek olup olmadığını doktorlarıyla netleştirmelidir.

Ertesi gün hapı, şiddetli karaciğer fonksiyon bozukluğu durumunda önerilmemektedir.

Kişisel veya aile geçmişinizde tromboz (kan pıhtısı) riskinde artış varsa, levonorgestrel etkin maddesini içeren ertesi gün hapını almanız önerilmez.

Aktif madde ulipristal asetat, glukokortikoidler alındığında şiddetli astımda kullanılmamalıdır.

Verimlilik

24 saat içinde alınırsa etkinlik %90 civarındadır. 72 saatten sonra etkinlik %75’e düşer (çünkü bu bileşikler döllenme gerçekleştikten sonra etki göstermez).

Korunmasız ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede kullanıldığı sürece etkinliği en fazladır.

Yumurtlamadan önce iyi bir zamanda alınırsa, ertesi sabah hapı büyük olasılıkla hamileliği önleyecektir. Bununla birlikte, korunmasız cinsel ilişki ile ertesi gün hapı alınması arasında geçen süre ne kadar uzun olursa, yumurtlamanın gerçekleşebileceği süre de o kadar uzun olur. Bu yüzden onları mümkün olan en kısa sürede almak çok önemlidir.

Bazı antibiyotikler, antikonvülsanlar (antiepileptikler) veya HIV enfeksiyonları, antiviraller (antiviraller) veya sarı kantaron içeren ilaçlar gibi diğer ilaçlar aynı zamanda alınırsa ertesi gün hapının etkinliği azalabilir. Düzenli olarak ilaç kullanan veya yakın zamanda almış olan kadınlar, ertesi gün hapını almadan önce bu konuyu eczaneye danışmalı veya tıbbi yardım almalıdır.

Çok fazla kilolu olmak da ertesi gün hapının, özellikle levonorgestrel preparatının etkinliğini azaltabilir. Etkilenen kadınlar, kendileri için en uygun yöntem hakkında bir doktordan veya eczaneden tavsiye almalıdır.

Ertesi Gün Hapı yan etkileri nelerdir?

Mide bulantısı ve kusma. Takip eden iki saat içinde kusma olursa, doz tekrarlanmalıdır.

Aşırı kusma varsa vajinal yoldan ikinci bir doz uygulanabilir. Kusmayı önlemek için, haptan 45 dakika önce antiemetik bir ilaç almanız önerilir.

Diğer yan etkiler şunlardır: baş ağrısı, meme ağrısı, baş dönmesi ve yorgunluk. Genellikle 24 saat içinde kaybolurlar. Alerji öykünüz olmadığı sürece ağrı kesicilerle tedavi edilebilirler.

Bilinen başka bir yan etkisi yoktur, bu nedenle ara sıra kullanımı sağlık açısından bir tehlike oluşturmaz.

Aldıktan sonra ne kadar süre sonra adet görmeyi beklemeliyim?

Adet genellikle beklenen tarihte veya beklenen tarihten sonraki 7 gün içinde ortaya çıkar.

Bazı durumlarda ertesi gün hapı aldıktan birkaç gün sonra adet görme ile karıştırılmaması gereken lekelenme şeklinde hafif kanamalar olabilir.

Adet dönemi, beklenen tarihten bir haftadan fazla geciktiyse, hamilelik testi yaptırmalı ve doktorunuza görünmelisiniz.

Adet döngüsü boyunca ertesi gün hapı beni korur mu?

Hayır, acil kontrasepsiyon sadece korunmasız cinsel ilişkiye karşı koruma sağlar.

Bir sonraki adet dönemine kadar bariyer yöntemi (prezervatif) diğer korunma yöntemlerini kullanmalısınız.

Rutin veya sık kullanımı tavsiye ediliyor mu?

Devamlı kullanımı diğer yöntemlere göre daha az etkili ve yan etkileri daha sık olduğu için önerilmez.

Kişisel ihtiyaçlarınıza, üreme beklentilerinize ve sağlık durumunuza göre, size en uygun düzenli kullanım için doğum kontrol yöntemini seçmek için doktor randevusu oluşturun.

Ertesi gün hapı ve emzirme

Etkin madde levonorgestrel anne sütüne geçer. Bu nedenle bu etken madde ile yapılan ilaçlar mümkünse emzirmeden hemen sonra alınmalıdır. Bundan sonra, en az sekiz saatlik bir emzirme molası gözlemlenmelidir.

Etken madde ulipristal asetat içeren ilacı aldıktan sonra en az bir hafta emzirmeye ara verilmesi önerilir. Bu süre zarfında süt üretimini sürdürmek için anne sütünü sağmak mantıklıdır. Sağılan süt atılmalıdır.

Ertesi gün hapı fiyatı ne kadar?

Ulipristal İçeren Ertesi Gün Hapı Fiyatı

İlaç AdıEtken Madde2024 Yılı Fiyat Aralığı
ELLA 30 MGUlipristal512 TL – 520 TL
JOSEI 30 MGUlipristal512 TL – 520 TL
ULPISAD 30 MGUlipristal512 TL – 520 TL

Levonorgestrel İçeren Ertesi Gün Hapı Fiyatı

İlaç AdıEtken Madde2024 Yılı Fiyat Aralığı
ABALEVO 1,5 MGLevonorgestrel390 TL – 440 TL
ERTES 72 1,5 MGLevonorgestrel390 TL – 440 TL
NORLEVO 1,5 MGLevonorgestrel390 TL – 440 TL
POSTPILL ONE 1,5 MGLevonorgestrel390 TL – 440 TL