Rahim fibroidleri, rahimde büyüyen kanserli olmayan tümörlerdir. Miyomlar olarak da bilinirler. Doktorunuz size bir miyom (veya rahim fibroidi) teşhisi koyduysa, bunun bir kadının rahminin en yaygın iyi huylu tümörü olduğunu ve tedavi edilebileceğini bilmek önemlidir. Peki miyom nedir? Nedenler, belirtiler ve tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.
Myom Nedir?
Miyomlar, rahim içinde veya çevresinde gelişebilen pürüzsüz, kanserli olmayan tümörlerdir. Kısmen kas dokusundan yapılan miyomlar nadiren rahim ağzında gelişir, ancak geliştiklerinde genellikle uterusun daha büyük üst kısmında da miyomlar bulunur. (i) Rahmin bu bölümündeki miyomlara fibroidler veya leiomyomlar da denir.
Doktorlar, pelvik muayene sırasında miyomların çoğunu görebilir veya hissedebilirler. Semptomlara neden olanlar cerrahi olarak veya daha az invaziv prosedürlerle çıkarılabilir.
Miyomların Belirtileri (diğer adıyla Rahim Miyomları)
Çoğu miyom bir noktada semptomlara neden olur. (i) En yaygın semptom, düzensiz veya ağır olabilen vajinal kanamadır. (i) Diğer semptomlar şunları içerebilir: (i)
- Ağır kanama
- Anemi
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ağrılı ilişki
- Miyomlar enfekte olursa vajinadan ağrı, kanama veya akıntı
- Nadir durumlarda karın bölgesinde baskı veya yumru hissi
- Bir miyom idrar akışını bloke ederse idrara çıkma, idrara çıkma sonunda sallanma veya idrar tutmada zorluk. Myomlu kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının gelişme olasılığı daha yüksektir
Büyük miyomlar, idrar yolunu kısmen tıkayabilir veya prolapsus olarak adlandırılan vajinaya şişebilir. Enfekte olabilen, kanayan veya her ikisini birden yapabilen prolabe miyomlarda yaralar gelişebilir. Sarkmış miyomlar ayrıca idrar akışını engelleyebilir. (ben)
Miyomlar daha çok rahim fibroidleri olarak adlandırılır ve doğurganlık yıllarındaki kadınların yüzde 20’sini etkiler. (ii) Rahim fibroidlerinin belirti ve semptomları şunları içerir: (iii)
- Anormal kanama
- Pelvik kitleler
- Pelvik ağrısı
- Kısırlık
- Hamilelik komplikasyonları
Beş tür uterin fibroid vardır:
- En yaygın olanları rahim duvarında büyüyen intramural fibroidlerdir.
- Subserosal fibroidler, uterusun dışındaki duvarda büyür. Büyüdükçe, büyüklüklerinden dolayı yakındaki organlarda baskıya veya ağrıya neden olabilirler.
- Submukozal miyomlar uterus astarının hemen altında büyür ve uterus boşluğuna itilerek ağır kanamaya ve diğer daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
- Pedünküllü fibroidler, rahmin içinde veya dışında küçük saplarda veya saplarda büyür.
- İntrakaviter fibroidler rahim boşluğuna doğru büyür.
Birden fazla tür fibroid geliştirebilirsiniz. Kadınların yüzde 70 ila 80’i 50 yaşına geldiklerinde fibroid tümörü geliştirir.
Rahim Miyomlarının Nedenleri
Östrojen, rahim fibroidlerinin büyümesini harekete geçiriyor gibi görünüyor. Aslında, gebeliğin ilk üç ayında, tüm miyomların yaklaşık üçte biri büyür, ancak doğumdan sonra küçülür. (iv) Genel olarak, menopozdan sonra rahim fibroidleri küçülür, ancak menopozdan sonra hormon tedavisi semptomlarının devam etmesine neden olabilir.
Diğer miyom nedenleri arasında şunlar bulunur: (iii)
- Irk: Çalışmalar, fibroidlerin Afrikalı Amerikalı kadınlar arasında daha yaygın olduğunu bulmuştur.
- Yaş: Bir çalışma, 35 yaşın altındaki beyaz kadınların 45 yaşından büyük beyaz kadınlara göre daha hızlı büyüyen tümörlere sahip olduğu sonucuna varmıştır. Buna ek olarak, 30 yaş veya daha büyük olana kadar hamile kalmayı beklemek, kadınların rahim fibroidleri geliştirme riskinin daha yüksek olmasına yol açar.
- Erken adet kanaması: İlk adet döneminizi erken yaşta geçirmek, miyom gelişme riskini artırır.
- Kafein ve alkol: Alkol ve kafein alımı arasında bir bağlantı ve artmış rahim fibroidleri geliştirme riski, 2016 yılında yapılan bir çalışmada ortaya çıkarıldı.
- Genetik faktörler: Araştırmacılar, bazı spesifik genetik değişikliklerin fibroid büyümesiyle bağlantılı olduğunu buldular.
- Genel sağlık durumu: Obezite ve yüksek tansiyon da fibroid gelişimi ve büyümesinde rol oynayabilir.
- Diyet: Kırmızı et bakımından zengin bir diyet, miyom gelişme şansınızı artırıyor gibi görünüyor.
Rahim Miyomlarının (Miyomlar) Tedavisi
Miyomu olan kadınların yaklaşık üçte biri semptomlarının ciddiyeti nedeniyle tedavi arayacaktır. (iii) Tedaviler noninvazivden cerrahi seçeneklere kadar değişebilse de, tedavi seçimi tipik olarak hastanın yaşı dikkate alınarak belirlenir – özellikle menopoz yaşına yaklaşmışsa – ve hasta çocuk sahibi olmak istiyorsa aşağıdaki gibi seçenekleri göz ardı ederek histerektomiler. Tedavi yaklaşımı ayrıca miyomların sayısına, boyutuna ve konumuna bağlıdır. Bununla birlikte, çoğu doktor, rahim miyomlarına bağlı hiçbir belirti yoksa tedaviye gerek olmadığı konusunda hemfikirdir.
Ağır kanama yaşıyorsanız ve histerektomi yapmak istemiyorsanız, aşağıdakiler dahil birkaç seçeneğiniz vardır:
- Hormonal kontrasepsiyon.
- Rahim içi bir cihaz.
- Antifibrinolitik
- Steroid olmayan ajanlar.
- Çocuk sahibi olmak istemiyorsanız, endometriyal ablasyon başka bir seçenektir. Bu prosedür sırasında, endometriyum soğuk veya sıcak kullanılarak tahrip edilir.
- Gonadotropin salgılayan hormon agonisti (veya GnRH agonistleri) adı verilen ilaçlar fibroidleri küçültebilir, ancak tedavi durduğunda tekrar büyürler.
- Miyomektomi, endoskop adı verilen ince bir tüpün rahim ağzından rahme geçirildiği bir prosedür. Miyom tıraş edilir ve rahim bozulmadan bırakılırken çıkarılır. Miyomları azaltabilir, ancak tekrar büyüyebilirler.
- MRI kılavuzluğunda ultrason cerrahisi, miyomları küçültmek ve ağır kanamayı azaltmak için ultrason dalgalarını kullanır.
Unutmayın, miyom, leiomyom ve uterin fibroidlerin hepsi aynı şeyi ifade eder. Uterusun kanserli olmayan bir tümörü. Uterin fibroid embolizasyonu , fibroidlere kan akışını engelleyerek onların küçülmesine ve ölmesine neden olan minimal invaziv bir seçenektir. Bu minimal invaziv ayakta tedavi prosedürü uterusu koruyucudur ve tek bir prosedür sırasında tüm miyomları tedavi edebilir, geleneksel cerrahi prosedürlere kıyasla daha az komplikasyon riski ve daha hızlı iyileşme sağlar.