Gebelik hesaplama işlemi, son adet tarihinizin ilk gününe göre gerçekleştirilir. ‘Kaç haftalık gebeyim’, ‘bebeğim kaç haftalık’, ‘kaç aylık hamileyim’ gibi sıkça sorulan sorular bulunmaktadır.
Detaylı gebelik hesaplama aracı sayesinde gebelik haftanızı öğrenmek için ayrıntılı bir cetvele ihtiyaç duymazsınız.
Doktor kontrollerinin önemli olduğu tarihler, gebelik haftası hesaplama, doğum tarihi hesaplama gibi konuları ele aldığınızda, son adet tarihine göre hamilelik hesaplamanızı yapabilirsiniz ve otomatik olarak bilgilendirilirsiniz. Gebelik hesaplama aracı, 2024 yılında güncellenmiştir.
Son adet tarihine göre kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenmek ve ayrıntılı hesaplama yapmak için şimdi harekete geçin!
GEBELİK HESAPLAMA ARACI
Gebelik hesaplaması için SAT (son adet tarihinizin) ilk gününü seçiniz.:
GEBELİK HESAPLAMA SONUCUNUZ
Muhtemel gebe kalma tarihiniz :
Kaç haftalık hamileyim:
Kaç aylık hamileyim:
Bebeğinizin İlk Kalp Atışının Ultrasonda Duyulması:
(7. hafta ila 8. hafta)
Non-invaziv prenatal test (NIPT) İçin En İyi Tarih:
(10. hafta sonrası)
2'li test için en iyi tarih aralığı:
(12. hafta ila 13. hafta)
4'lü test için en iyi tarih aralığı:
(16. hafta ila 18. hafta)
Şeker Yükleme Testi:
(24. hafta ila 26. hafta)
Kan Uyuşmazlığı İğnesi:
(28. hafta)
İdrar Yolu Enfeksiyonu Kontrolü, Kilo ve Tansiyon Takibi:
(28 hafta ila 36 hafta)
NST Testi:
(36. hafta sonrası)
Tahmini Gebelik Bitiş Tarihi:
Kız isimleri için fikir alabilirsiniz.
Hafta hafta gebelik rehberi
Erkek isimleri için fikir alabilirsiniz.
Gebelik takibi ve önemli kontrolleri öğren.
Kaç Haftalık Hamileyim?
Çoğu hamilelik 9 ay 10 gün, yaklaşık 40 hafta sürer (veya gebe kaldıktan sonra 38 hafta). Bu nedenle genellikle doğum yapacağınız tarihi tahmin etmenin en iyi yolu, son adet döneminizin (SAT) ilk gününden itibaren 40 hafta veya 280 gün saymaktır. Alternatif olarak, son adet tarihinizin ilk gününden 3 ay çıkarıp 7 gün eklemek de kullanılabilir. Örneğin, son adet döneminiz 11 Nisan’da başlamışsa, 3 ay geriye sayarak bulduğunuz 11 Ocak tarihine 7 gün eklersiniz, bu da doğum yapacağınız tahmini tarihi verir.
Alternatif Gebelik Hesaplama Yöntemleri
Son Adet Tarihi ile Hesaplama: Doğum yapacağınız tarihi hesaplamanın bir diğer yolu, SAT’nin ilk gününe 40 hafta ekleyip 3 gün çıkarmaktır. Bu formülle, eğer SAT’nin ilk günü 1 Ocak 2023 ise, tahmini doğum tarihiniz 8 Ekim 2023 olarak hesaplanır.
Ultrason ile Gebelik Hesaplama: Gebeliğinizin erken dönemlerinde, genellikle 6-8 haftalıkken, yapılan ultrason muayenesiyle gebelik yaşı daha doğru bir şekilde belirlenebilir. Ultrason, embriyo veya fetüsün boyutunu ölçerek, hamileliğinizin ne kadar ilerlediğini gösterir. Bu yöntem, özellikle gebeliğin ilk aşamalarında, embriyo veya fetüsün boyutunun daha tahmin edilebilir olduğu durumlarda avantajlıdır.
Önemli Hatırlatmalar
Hamilelik süresi, adet döngünüzün düzenliliği, gebe kalmak için gerçekleşen ilişkinin zamanlaması gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tahmini doğum tarihiniz hakkında daha kesin bilgi almak ve bebek gelişimini takip etmek için, bir kadın doğum uzmanına danışmanız önemlidir.
Gebe kalma tarihi
Gebelik haftası hesaplama, adet döngüsü düzenli olan kadınlar için doğru sonuçlar sağlar. Ancak, döngü düzensizse, son adet tarihi (SAT) yöntemiyle gebelik hesaplama doğru sonuçlar vermeyebilir.
Güvenilir tahmini hamilelik bitiş tarihi, önemli olduğundan, siz ve doktorunuz bu tarihi hatırlamak yerine gebe kalma tarihinizi kullanabilirsiniz. Eğer son adet tarihinizi bilmiyorsanız, tahmini gebelik bitiş tarihinizi (doğum yapacağınız tarihi) hesaplamak için gebe kalma tarihine 266 gün ekleyerek gebelik hesaplama yapabilirsiniz.
Ultrason taraması
Gebe kaldığınız tarihi kesin olarak belirleyemeseniz bile veya son adet döneminizin gününü unuttuysanız veya yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiğinden emin değilseniz, diğer ipuçları size ve doktorunuza doğum yapacağınız tarihi belirlemede yardımcı olabilir.
Hamileliğin başlangıcını daha doğru bir şekilde tarihlendirebilen erken ultrason, gebelik hesaplamanıza yardımcı olabilir. Bazı doktorlar erken dönemde rutin olarak ultrason yaparlar. Ancak, çoğu zaman doktorlar, adetleriniz düzensizse, 35 yaş ve üzerindeyseniz, düşük veya hamilelik komplikasyonları öykünüz varsa veya doğum tarihiniz fiziksel muayene ve son adet tarihine göre belirlenemiyorsa erken ultrason gerçekleştirirler.
Bebeğin kalp atışının ilk kez duyulduğu (genellikle 7 veya 8 hafta civarında) ve ilk fetal hareketleri hissedildiğinizde (ortalama 18 ila 22 hafta arasında, ancak daha erken veya daha geç olabilir) gebelik kilometre taşları, doğum yapacağınız tarihin doğru olup olmadığı konusunda size ipuçları verebilir.
Kasık kemiğinizden rahminizin üst kısmına kadar yapılan ölçüm olan fundal yüksekliğiniz, her doğum öncesi ziyaretinizde doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir. Bu ölçüm, doğum yapacağınız tarihin doğrulanmasına yardımcı olabilir.
İlk dahili gebelik muayeneniz sırasında ölçülen rahim boyutu da doğum yapacağınız tarihi hesaplamak için bir faktör olabilir.
Doğum yapacağım tarihi planlayabilir miyim?
Yaz ortasında hamile kalmaktan kaçınmak veya küçük çocuğunuzla daha fazla zaman geçirmek isteyen bir öğretmen olarak, gebelik bitiş tarihinizi “planlamak” için verimli yumurtlama günlerini hedefleyebilirsiniz. Verimli yumurtlama zamanını belirlemek için yumurtlama hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Ancak, istediğiniz zaman hamile kalabilecek şanslı kişilerden olsanız bile, doğum tarihini tam olarak planladığınız şekilde gerçekleştiremeyeceğinizi unutmamanız önemlidir.
Doğum yapacağım tarih değişebilir mi?
Evet, gebelik hesaplama ile bulduğunuz doğum yapacağınız tarihi değişebilir. Endişelenmek için kesin bir neden olmasa da, doktorunuz hamileliğiniz ilerledikçe çeşitli nedenlerle doğum yapacağınız tarihi değiştirebilir.
Periyodlarınız düzensiz olabilir ve erken ultrason randevunuz gerçekleşmemiş olabilir veya ilk ultrasonunuz ikinci trimesterde olabilir.
Ayrıca, fundal yüksekliğinizin anormal olması veya bebeğin ürettiği bir protein olan alfa-fetoprotein (AFP) seviyelerinizin normal aralığın dışında olması gibi faktörler de doğum tarihini etkileyebilir.
Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa doktorunuzla konuşmanız önemlidir.