Hemoroid nedir?
Hemoroid, rektal bölgedeki şişmiş kan damarlarıdır. Bir boncuk kadar küçükten nikel kadar büyük boyutlara kadar değişir ve rektumun içinde veya dışında olabilirler.
İçindekiler
ToggleAğrı ve kaşıntı ana semptomlardır. Genellikle bağırsak hareketleri sırasında kötüleşirler. Hemoroitler de kanama eğilimindedir. “Hamilelik hemoroidleri, hamile olmadığınızda karşılaşabileceğinizden farklı değildir” dedi.
Neden hamilelikte daha yaygındır?
Hemoroid herhangi bir zamanda ortaya çıkabilse de, çoğu anne, 28. haftadan başlayarak üçüncü trimesterde hemoroid ile karşılaşabilir.
Pelvik bölgeye artan kan akışının yanı sıra genişleyen rahim ve büyüyen bebekten gelen basınç, anüsten geçen damarların şişmesine neden olabilir.
Hemoroid ayrıca kabızlıktan da kaynaklanabilir. Hamilelik hormonları sayesinde hamilelik sırasında bağırsaklar yavaşlar. Dışkı sert olduğunda, onu ortadan kaldırmak için ekstra zorlama, rektal bölgenizdeki damarlara baskı uygulayarak iltihaplanmalarına ve şişmelerine neden olabilir. Üstelik, daha yüksek progesteron seviyeleri damar duvarlarının gevşemesine ve daha kolay şişmelerine neden olabilir.
Hamilelikten önce hemoroid olduysanız, hamilelik sırasında hemoroid olma olasılığınız daha yüksektir. Hemoroid ayrıca doğum sırasında itmenin bir sonucu olarak doğum sonrası da gelişebilir.
Hamilelikte hemoroidi nasıl önleyebilirsiniz?
Vücudunuz birçok değişikliğe uğrar ve şişen damarlar bu değişiklikklerden biri olabilir.
Bu adımlar hamilelik sırasında hemoroidi önlemenize yardımcı olabilir:
Kabızlıktan kaçının
- Yüksek lifli bir diyet yapın. Taze avokado, fasulye ve diğer meyve ve sebzeler arasından seçim yapın.
- Bağırsak hareketliliği hissettiğinizde tuvalete gitmeyi geciktirmeyin. Tuvalete gereğinden fazla süre oturmadığınızdan emin olun çünkü bu, rektal bölgenize baskı uygular.
- Zaten kabızsanız, kadın doğum uzmanınızdan bir lif takviyesi veya dışkı yumuşatıcı isteyin.
- Gıda bazlı bir doğum öncesi vitamini seçin. Sentetik vitaminler, özellikle demir, kabızlığa neden olabilir. Gıda bazlı doğum öncesi vitaminler bağırsaklar tarafından daha emilebilir yapıdadır.
- Jinekoloğunuz sorun olmadığını söylediği sürece, son tarihinize kadar düzenli ve güvenli egzersiz yapın.
- Kegel egzersizleri yapın. Rektal bölgede dolaşımı artırarak makat çevresindeki kasları güçlendirirler.
- Uzun süre oturmayın veya ayakta durmayın. İşiniz masa başında oturmayı içeriyorsa, her saat başı birkaç dakika kalkıp hareket edin.
İyi alışkanlıklar kazanın
- Bol su ve sıvı tüketimini artırın. Yeterince içmezseniz, vücudunuz suyu kolondan yeniden emer ve dışarı atılması zor olan kuru dışkı bırakır.
- Rektal damarlarınızdaki baskıyı azaltmak için uyurken, okurken veya TV izlerken yan yatın.
- Tavsiye edilen miktardan daha fazla kilo almamaya çalışın çünkü ne kadar çok kilo alırsanız, rektum üzerinde o kadar fazla baskı olur.
Hamilelik sırasında semptomları nasıl tedavi edebilirsiniz?
Semptomlarla karşılaşırsanız, şu çözümlerden birini deneyin:
- Soğuk terapi şişliği azaltmaya ve geçici rahatlama sağlamaya yardımcı olabilir. Etkilenen bölgeye bir buz torbası (örtülü) uygulayın.
- Günde birkaç kez ılık suda bekletin. Küvetiniz yoksa oturma banyosu satın alabilirsiniz. Küvetten çıktıktan sonra, bölgeyi kurulayın ve ardından saç kurutma makinenizi bölgeye düşük seviye ayarında tutun. Oldukça rahatlatıcı hissedebilirsiniz.
- Oturma rahat değilse, baskıyı hafifletmek için halka şeklinde bir yastık alın.
- Islak veya kuru olarak kullanılan kabartma tozu, kaşıntının hafifletilmesine yardımcı olmak için topikal olarak uygulanabilir.
- Hindistan cevizi yağı ağrıyı ve iltihabı hafifletebilir. Kimyasal, koku veya arnika içermeyen saf aloevera da kullanılabilir.
- Etkilenen bölgede daha fazla tahrişi önlemek için temiz kalın ve yumuşak, kokusuz tuvalet kağıdı veya kokusuz mendiller kullanın.
- Akupunktur.