Hamilelik sırasında kaçınılması gereken yiyecekler
Sağlığınızı veya bebeğinizi fark edebileceğinizden daha fazla gıda etkileyebilir. Bebeğiniz için en iyisini istersiniz. Ancak hamilelik sırasında kaçınılması gereken yiyecekleri biliyor musunuz ?
Civa bakımından yüksek deniz ürünlerinden kaçının
Deniz ürünleri harika bir protein kaynağı olabilir ve birçok balıktaki omega-3 yağ asitleri bebeğinizin beyin ve göz gelişimini teşvik edebilir. Bununla birlikte, bazı balıklar ve kabuklu deniz hayvanları potansiyel olarak tehlikeli seviyelerde cıva içerir. Çok fazla cıva bebeğinizin gelişen sinir sistemine zarar verebilir.
Balık büyüdükçe ve yaşlandıkça civa içerme olasılığı daha fazladır. Hamilelik sırasında, aşağıdakileri gıdalar tüketilmemelidir.
- Bigeye ton balığı
- Kral uskumru
- Atlantik kılıçbalığı
- Kılıçbalığı
- Köpekbalığı
- Tilefish
Peki güvenli olan nedir?
Bazı deniz ürünleri az miktarda cıva içerir. Bunlar:
- Hamsi
- Kedi balığı
- Morina
- ringa
- Hafif konserve ton balığı
- Pasifik istiridye
- Somon
- Sardalye
- Tirsi balığı
- Karides
- Tilapia
- Alabalık
Çiğ, az pişmiş veya kontamine deniz ürünlerinden kaçının
Su ürünlerinde zararlı bakteri veya virüsleri önlemek için:
- Çiğ balık ve kabuklu deniz hayvanlarından kaçının. Örnekler arasında suşi, sashimi ve çiğ istiridye, tarak veya istiridye bulunur.
- Soğutulmuş, pişmemiş deniz ürünlerinden kaçının.
- Yerel balık tavsiyelerini öğrenin. Yerel sulardan balık yerseniz, özellikle su kirliliği endişesi duyuyorsanız yerel balık tavsiyelerine dikkat edin. Zaten yediğiniz balıkların güvenliğinden emin değilseniz, o hafta başka bir balık yemeyin.
- Deniz ürünlerini uygun şekilde pişirin.
Az pişmiş et, kümes hayvanları ve yumurtadan kaçının
Hamilelik sırasında, bakteriyel gıda zehirlenmesi riski artar. Tepkiniz diğer insanlardan daha şiddetli olabilir. Nadiren, gıda zehirlenmesi bebeği de etkiler.
Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için:
- Yemekten önce tüm etleri ve kümes hayvanlarını tamamen pişirin.
- Sosisli sandviçleri ve öğle yemeği etlerini, buğulayana kadar pişirin – veya tamamen kaçının. Listeria enfeksiyonu olarak bilinen nadir fakat potansiyel olarak ciddi gıda kaynaklı bir hastalığın kaynağı olabilirler.
- Yumurtaları yumurta sarısı ve beyazlar sertleşene kadar pişirin. Çiğ yumurtalar zararlı bakteriler içerebilir. Mayonez gibi çiğ yumurta içeren soslardan da kaçının.
Pastörize edilmemiş gıdalardan kaçının
Yağsız süt, mozzarella peyniri ve süzme peynir gibi birçok az yağlı süt ürünleri diyetinizin sağlıklı bir parçası olabilir. Ancak pastörize edilmemiş süt içeren herhangi bir şey hayır. Bu ürünler gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir.
Pastörize olduğu veya pastörize sütle yapıldığı açıkça belirtilmedikçe, beyaz peynir gibi yumuşak peynirlerden kaçının. Ayrıca, pastörize edilmemiş meyve suyu içmekten kaçının.
Yıkanmamış meyve ve sebzelerden kaçının
Zararlı bakterileri ortadan kaldırmak için tüm çiğ meyve ve sebzeleri iyice yıkayın. Hastalığa neden olan bakteriler de içerebilen yonca, yonca, turp ve maş fasulyesi dahil her türlü çiğ filizlerden kaçının. Lahanayı iyice pişirdiğinizden emin olun.
Aşırı kafeinden kaçının
Kafein plasentayı geçebilse de, bebeğiniz üzerindeki etkiler net değildir. Güvende olmak için doktorunuz, diyetinizdeki kafein miktarını hamilelik sırasında günde 200 miligramdan (mg) daha azla sınırlandırmanızı önerebilir.
Bitki çayından kaçının
Belirli bitkilerin gelişmekte olan bebekler üzerindeki etkileri hakkında çok az veri vardır. Sonuç olarak, doktorunuz uygun olduğunu söylemedikçe bitkisel çay içmekten kaçının – hatta hamilelik için hamile kadınlara pazarlanan bitkisel çay türlerini bile içmeyin.
Alkolden kaçının
Hamilelik sırasında hiçbir alkol seviyesinin güvenli olduğu kanıtlanmamıştır. En güvenli bahis, alkolden tamamen kaçınmaktır.
Riskleri düşünün. Hamilelik sırasında alkol almak, düşük ve ölü doğum riskinin artmasına neden olur. Alkol içmek ayrıca yüz deformitelerine ve zihinsel engelliliğe neden olabilecek fetal alkol sendromuna da neden olabilir.