Kolposkopi Nedir ?
Kolposkopi , kolposkop adı verilen özel bir büyüteç cihazı aracılığıyla rahim ağzına bakmanın bir yoludur . Vajinaya ve servikse ışık tutar. Bir kolposkop, normal görünümü büyük ölçüde büyütebilir. Bu muayene, bir kadın doğum uzmanı jinekoloğun tek başına gözle görülemeyen sorunları bulmasını sağlar.
Kolposkopi neden yapılır?
Kolposkopi, rahim ağzı kanseri tarama testlerinin sonuçları rahim ağzı hücrelerinde anormal değişiklikler gösterdiğinde yapılır. Kolposkopi anormal hücreler hakkında daha fazla bilgi sağlar. Kolposkopi, aşağıdakiler dahil olmak üzere diğer sorunları daha iyi değerlendirmek için de kullanılabilir.
- servikste genital siğiller
- servisit (iltihaplı bir serviks)
- polipler gibi iyi huylu (kanser değil) büyümeler
- ağrı
- kanama
Bazen kolposkopinin birden fazla kez yapılması gerekebilir. Ayrıca bir tedavinin sonucunu kontrol etmek için de kullanılabilir.
Prosedür nasıl uygulanıyor?
Kolposkopi işlemi en iyi, bir kadın adet görmediğinde yapılır. Bu, kadın doğum uzmanına serviksin daha iyi bir görünümünü verir. Testten en az 24 saat önce,
- duş
- tampon kullanımı
- vajinal ilaçların kullanımı
- cinsel ilkişki, olmamalıdır.
Pelvik muayenede olduğu gibi , ayaklarınız kaldırılmış ve destek için ayak dayama yerlerine yerleştirilmiş olarak sırt üstü yatacaksınız. Vajinal duvarları birbirinden ayırmak için bir spekulum kullanılacaktır, böylece vajina ve serviksin içi görülebilir. Kolposkop vajinanızın açıklığının hemen dışına yerleştirilir.
Pamuklu çubuk veya pamuklu çubukla rahim ağzınıza ve vajinanıza hafif bir solüsyon uygulanacaktır. Bu sıvı rahim ağzındaki anormal bölgelerin görülmesini kolaylaştırır. Hafif bir yanma hissedebilirsiniz.
Kolposkopi sırasında biyopsi ne zaman yapılır?
Kolposkopi sırasında kadın doğum doktorunuz anormal alanlar görebilir. Bu alanların biyopsisi yapılabilir. Biyopsi sırasında rahim ağzından küçük bir doku parçası alınır. Numune özel bir cihazla çıkarılır.
Hücreler ayrıca serviks kanalından da alınabilir. Hücreleri toplamak için özel bir cihaz kullanılır. Buna endoservikal küretaj denir.
İyileşme sırasında ne beklemeliyim?
Biyopsi olmadan kolposkopi yaptırırsanız, kendinizi hemen iyi hissetmelisiniz. Normalde rutininizde yaptıklarınızı yapabilirsiniz. Birkaç gün boyunca küçük bir lekelenme olabilir.
Biyopsi ile kolposkopi yaptırıyorsanız 1 veya 2 gün ağrı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar yardımcı olabilir. Vajinal kanamanız olabilir. Ayrıca birkaç gün boyunca koyu bir akıntınız olabilir. Bu, biyopsi bölgesinde kanamayı durdurmaya yardımcı olmak için kullanılan ilaçlardan kaynaklanabilir. Akıntı durana kadar hijyenik ped takmanız gerekebilir.
Kadın doğum uzmanınız, aktivitenizi kısa bir süre için sınırlamanızı önerebilir. Rahim ağzı iyileşirken kısa bir süre vajinanıza hiçbir şey sokmamanız söylenecektir. Bu yönergeleri izleyin:
- Cinsel birliktelik yapmayın.
- Tampon kullanmayın.
- Duş yapmayın.
Doktorumu ne zaman aramalıyım?
Aşağıdaki sorunlardan herhangi birine sahipseniz hemen kadın doğum uzmanınızı arayın:
- Ağır vajinal kanama (saatte birden fazla hijyenik ped kullanılması)
- Şiddetli alt karın ağrısı
- Ateş
- Titreme