Rahimdeki miyomlar, rahim duvarlarında gelişen tümörlerdir. Yaygındırlar ve genellikle kanserojen değildirler.
Rahimdeki miyomlar veya rahim miyomları, üreme çağındaki insanlarda en yaygın kanserli olmayan veya iyi huylu tümörlerdir. Ayrıca leiomyomlar ve fibroidler olarak da bilinirler.
Birçok insanda semptomsuz miyom bulunurken, diğerleri ağrı, kanama veya her ikisini birden yaşar.
Bu makale, türleri, vücut üzerindeki etkileri, nedenleri ve tedavi seçenekleri de dahil olmak üzere miyomlara genel bir bakış sunmaktadır.
Miyom Nedir?
Rahim miyomları, rahim duvarlarındaki olağandışı büyümelerdir. Düz kas hücreleri ve bağ dokusundan oluşurlar.
Bir kişinin bir veya birden fazla miyomu olabilir. Bir elma çekirdeği kadar küçük veya bir nar kadar büyük (bazen bundan daha büyük) olabilirler. Ayrıca zamanla küçülebilir veya büyüyebilirler.
Miyomlar en sık 30 yaşından menopozun başladığı yaşa kadar görülür. Genellikle menopozdan sonra küçülürler. Kadınların yüzde 20 ila 80’i 50 yaşına kadar miyom geliştirir.
Tam olarak neden oluştukları bilimsel olarak belirlenememiştir. Ancak östrojen seviyelerinin yüksek olması nedeniyle geliştikleri düşünülmektedir.
Rahim miyomları her zaman kanserli değildir. Araştırmalar, kanserli miyomların nadir olduğunu ve 1000 vakada 1’den azında meydana geldiğini belirtmektedir. Ancak, diğer kaynaklar daha yaygın olabileceğini öne sürüyor.
Bir miyom kanserli olduğunda buna leiomyosarkom denir.
Daha önce fibroid (miyom) geçmişinizin olması, leiomyosarkom geliştirme riskinizi artırmaz.
Türleri
Bir miyom sınıflandırması rahimdeki konumuna bağlıdır.
Üç ana miyom türü şunlardır:
- Subserozal fibromlar: Bunlar en yaygın tiptir ve uterusun (rahim) dışında büyür .
- İntramural miyomlar: Bunlar rahmin kas duvarı içinde büyürler.
- Submukozal fibroidler: Bunlar rahim içindeki açık alanda büyürler.
- Bazı miyomlar saplı miyomlar haline gelebilir, bu da miyomun rahme bağlanan bir sapı olduğu anlamına gelir.
Miyom Belirtileri
Çoğu miyom herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bununla birlikte, bazıları önemli rahatsızlığa neden olabilir.
Rahim miyomlarının belirtileri şunları içerebilir:
- Menoraji olarak da bilinen ve anemiye neden olabilen ağır adet dönemleri
- Ağrılı adet dönemleri
- Bel ağrısı veya bacak ağrısı
- Kabızlık
- Özellikle büyük miyomlarda alt midede rahatsızlık veya dolgunluk hissi
- Sık idrara çıkma
- Cinsel aktivite sırasında ağrı, aynı zamanda disparoni olarak da bilinir
Bazı insanlar miyomlarla ilgili doğurganlık sorunları yaşayabilir. Fibroidler hamilelik ve doğum sırasında sorunlara neden olabilir ve sezaryen doğum olasılığını artırabilir.
Bazı kaynaklar, miyomların çıkarılmasının hamilelik oranlarını ve canlı doğumları iyileştirebileceğini öne sürüyor. Şu anda, bu konuyla ilgili tartışmalar var ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
Miyomlar büyükse alt karın bölgesinde kilo alımı ve şişlik de olabilir.
Miyomlar Neden Olur?
Miyomlara neyin neden olduğu tam olarak belli değil. Gelişimi, kişinin östrojen seviyeleri ile ilgili olabilir.
Bir kişinin üreme yıllarında östrojen ve progesteron seviyeleri daha yüksektir. Östrojen seviyeleri özellikle hamilelik sırasında yüksek olduğunda, miyomlar şişme eğilimindedir.
Düşük östrojen seviyeleri, miyomların küçülmesiyle bağlantılıdır. Bu menopoz sırasında ve sonrasında olabilir. Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) agonistleri veya antagonistleri gibi bazı ilaçları aldığınızda da ortaya çıkabilir.
Genetik faktörler de miyom gelişimini etkileyebilir. Örneğin, miyomlu yakın bir akrabaya sahip olmak, onları geliştirme riskiyle ilişkilidir.
Kırmızı et, alkol ve kafeinin miyom riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu gösteren kanıtlar da var. Artan meyve ve sebze alımı, daha düşük bir risk ile ilişkilendirilebilir.
Aşırı kilo ve obezite, artan miyom riski ile bağlantılıdır.
Hamilelik, miyom geliştirme riskinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır. Kişi her doğum yaptığında risk azalır.
Miyom Teşhisi Nasıl Yapılır ?
Aşağıdaki tanı testleri, doktorun miyomları bulmasına ve diğer koşulları ekarte etmesine yardımcı olabilir.
- Ultrasonlar: Doktor, karnı tarayarak veya vajinaya küçük bir ultrason probu sokarak ultrason görüntüleri oluşturabilir . Miyomları tespit etmek için her iki yaklaşım da gerekli olabilir.
- MRG’ler : Bir MRG, fibroidlerin (miyomların) boyutunu ve sayısını belirleyebilir .
- Histereskopi: Histereskopi sırasında doktor rahmin içini incelemek için ucuna kamera takılı küçük bir cihaz kullanır. Cihaz vajinadan ve serviks yoluyla rahme yerleştirilecektir. Gerekirse, kanser hücrelerini aramak için biyopsi olarak bilinen doku örneğini de alabilirler.
- Laparoskopi:Doktor ayrıca bir laparoskopi yapabilir. Rahminizin dışını ve çevresindeki yapıları incelemek için karnınızdaki küçük bir kesiden küçük, ışıklı bir tüp yerleştirilecektir. Gerekirse biyopsi de alabilir.
Miyomlar genellikle hiçbir belirtiye neden olmadığından, bir kişi rutin bir pelvik muayene yapana kadar miyomları olduğunu öğrenemeyebilir.
Miyomlar Nasıl Tedavi Edilir?
Çoğu miyom semptomlara neden olmaz ve tedavi gerektirmez. Aslında, menopozdan sonra genellikle küçülür veya kaybolurlar.
Ancak miyomlar rahatsız edici semptomlara neden oluyorsa çeşitli tıbbi tedaviler yardımcı olabilir.
Doktorunuz semptomlarınıza, şiddetine ve miyomlarınızın konumuna bağlı olarak farklı tedaviler önerebilir.
İlaçlar
Miyomlar için ilk tedavisi ilaç tedavisidir. Aşağıdaki bölümlerde miyomlar için bazı olası ilaçlar daha ayrıntılı olarak anlatılacaktır.
GnRH agonistleri
GnRH agonisti adı verilen bir ilaç vücudun daha az östrojen ve progesteron üretmesine neden olur. Bu miyomları küçültür. GnRH agonistleri, tedavinin bitiminden sonra doğurganlığı etkilemeden adet döngüsünü durdurur.
GnRH agonistleri, sıcak basması, daha fazla terleme eğilimi, vajinal kuruluk ve bazı durumlarda artmış osteoporoz riski gibi menopoz benzeri semptomlara neden olabilir.
GnRH agonistleri yalnızca kısa süreli kullanım içindir. Doktor, miyomları küçültmek için ameliyattan önce bir kişiye bu ilaçları verebilir.
GnRH antagonistlerini kullanan daha yeni tedavi, başka bir olası tedavi seçeneğidir.
Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar
İbuprofen gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar miyomların neden olduğu ağrıyı azaltabilir ancak kanamayı azaltmaz.
Hormonal kontraseptifler
Oral kontraseptifler yumurtlama döngüsünü düzenlemeye yardımcı olur ve ayrıca adet dönemlerinde ağrı veya kanamayı azaltmaya yardımcı olabilir. Düşük doz hormonal kontraseptifler miyomların büyümesine neden olmaz.
İnsanlar ayrıca Mirena gibi bir progesteron rahim içi cihazı veya Depo-Provera gibi progesteron benzeri enjeksiyonları da kullanabilirler.
Ameliyat
Şiddetli miyomlar daha konservatif tedavi seçeneklerine yanıt vermeyebilir. Bazı durumlarda cerrahi en iyi tedavi seçeneği olabilir.
Doktorunuz aşağıdaki prosedürleri değerlendirebilir:
Histerektomi
Histerektomi, rahmin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasıdır. Bu yöntem aşırı büyük miyomları veya aşırı kanamayı tedavi edebilir. Total histerektomi, miyomların geri gelmesini önleyebilir.
Cerrah yumurtalıkları ve fallop tüplerini de çıkarırsa, yan etkiler arasında libido azalması ve erken menopoz sayılabilir.
Myomektomi
Bu, miyomların uterusun kas duvarından çıkarılmasıdır. Bu, hala çocuk isteyen insanlara yardımcı olabilir.
Büyük miyom veya rahmin belirli bölgelerinde yerleşmiş miyomları olan kişiler bu tip ameliyatlardan fayda görmeyebilir.
Doktorlar histeroskopi veya laparoskopi yoluyla miyomektomi yapabilirler.
Endometriyal ablasyon
Miyomlar rahmin iç yüzeyine yakınsa, rahim zarının çıkarılması yardımcı olabilir. Endometrial ablasyon, fibroidli (miyomlu) bazı kişiler için histerektomiye etkili bir alternatif olabilir.
Rahim fibroid (miyom) embolizasyonu
Bölgeye giden kan akışını kesmek miyomları küçültür. Floroskopik röntgen görüntüleri tarafından yönlendirilen doktor, miyomlara kan sağlayan arterlere bir kateter aracılığıyla bir kimyasal enjekte edecektir.
Bu prosedür, myomlu kişilerin yüzde 90’ına kadar semptomlarını azaltır veya ortadan kaldırır, ancak hamilelik sırasında veya çocuk sahibi olmak isteyebilecek kişiler için uygun değildir.
Bununla birlikte, semptomların çözümü, miyomların konumuna ve boyutuna bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Bu her tür myom için uygun bir tedavi yöntemi değildir.
Yaşam tarzındaki değişiklikler
Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyetle ılımlı bir kiloyu korumak, miyomları küçültmeye yardımcı olabilecek ılımlı östrojen seviyelerine yardımcı olabilir.
Komplikasyonlar
Miyomlar normalde komplikasyonlara neden olmaz, ancak bazen olabilir.
Sürekli olarak ağır adet dönemleri bir kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Önemli kan kaybı da anemiye neden olabilir.
Büyük miyomlar, alt karın bölgesinde şişlik ve rahatsızlığa neden olabilir veya kabızlığa veya ağrılı bağırsak hareketlerine neden olabilir.
Bazı kişilerde miyom nedeniyle idrar yolu enfeksiyonları gelişebilir.
Bazı insanlar da hamilelikte sorunlar yaşayabilir. Östrojen seviyeleri hamilelik sırasında önemli ölçüde yükseldiği için erken doğumlar, doğum sırasında sorunlar ve hamilelik kaybı meydana gelebilir.
Fibroidlerin (miyomlar) doğurganlık tedavisi olsun veya olmasın hamile kalma şansını azalttığı sonucuna varmak için yeterli kanıt yoktur.
Bununla birlikte, submukozal fibroidler için histeroskopik miyomektominin klinik gebelik oranlarını iyileştirdiğini gösteren yeterli kanıt vardır.
Rahim fibroidleri (miyomları) neredeyse her zaman iyi huyludur. Leiomyosarkomlar olarak bilinen kanserli fibroidler (miyomlar) nadirdir. Bazı kaynaklara göre, 1000 vakada 1’den az görülür.
Özet
Rahim miyomları, rahimde görülen yaygın büyümelerdir. Çoğu durumda semptomlara neden olmazlar ve tedavi gerektirmezler.
Şiddetli semptomlar varsa, çeşitli tıbbi veya cerrahi tedaviler ağrı ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.