Omfalosel, karın (göbek) duvarının doğumsal bir kusurudur. Bebeğin bağırsakları, karaciğeri veya diğer organları göbek deliğinden göbeğin dışına çıkar. Organlar neredeyse hiç açılmayan veya kırılmayan ince, neredeyse şeffaf bir kese ile kaplıdır.
Omfalosel Nedir?
Ekzompalos olarak da bilinen omfalosel, karın (göbek) duvarının doğum kusurudur. Bebeğin bağırsakları, karaciğeri veya diğer organları göbek deliğinden göbeğin dışına çıkar. Organlar neredeyse hiç açılmayan veya kırılmayan ince, neredeyse şeffaf bir kese ile kaplıdır.
Bebek hamileliğin 6-10. haftaları arasında geliştikçe, bağırsaklar uzar ve göbek kordonuna doğru dışarı doğru itilir. Hamileliğin 11. haftasında bağırsaklar normal olarak göbeğe geri döner. Bu olmazsa, bir omfalosel oluşur. Omfalosel, bağırsakların sadece bir kısmı karnın dışında olacak şekilde küçük olabilir veya karın dışında birçok organ olacak şekilde büyük olabilir.
Diğer Problemler
Karın (göbek) organlarının bir kısmı veya tamamı vücudun dışında olduğu için omfalosel ile doğan bebeklerde başka sorunlar olabilir. Vücutta bu organları tutan karın boşluğu normal boyutuna gelmeyebilir. Ayrıca, özellikle organların etrafındaki kese yırtılırsa enfeksiyon endişe vericidir. Bazen bir organ sıkışabilir veya bükülebilir ve kan akışının kaybı organa zarar verebilir.
Omfalosel Kaç Bebek Doğar?
Araştırmacılar, her 4.200 bebekten yaklaşık 1’inin omfalosel ile doğduğunu tahmin ediyor. 1 Omfalosel ile doğan birçok bebekte ayrıca kalp kusurları , nöral tüp kusurları ve kromozomal anormallikler gibi başka doğum kusurları da vardır.
Nedenleri ve Risk Faktörleri
Bebeklerin çoğunda omfaloselin nedenleri bilinmemektedir. Bazı bebeklerin genlerindeki veya kromozomlarındaki bir değişiklik nedeniyle omfalosel vardır . Omfalosel ayrıca, annenin çevrede temas ettiği şeyler veya annenin yedikleri veya içtikleri veya hamilelik sırasında kullandığı bazı ilaçlar gibi genlerin ve diğer faktörlerin bir kombinasyonundan da kaynaklanabilir.
Doğum kusurlarından etkilenen birçok aile gibi biz de bunlara neyin sebep olduğunu bulmak istiyoruz. Doğum kusuru olan bebekler arasında daha yaygın olan faktörleri anlamak, nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinmemize yardımcı olacaktır. CDC, omfalosel gibi doğum kusurlarının nedenlerini ve risklerini anlamak için Ulusal Doğum Kusurlarını Önleme Çalışması (NBDPS; doğumlar 1997-2011) gibi büyük araştırmalar üzerinde işbirliği yapan Doğum Kusurları Araştırma ve Önleme Merkezlerini finanse eder.
Son zamanlarda, CDC araştırmacıları, omfaloselli bir bebek sahibi olma riskini etkileyebilecek bazı faktörler hakkında önemli bulgular bildirdiler:
- Alkol ve tütün: Alkol tüketen veya çok sigara içen (günde 1 paketten fazla) kadınların omfaloselli bebek sahibi olma olasılığı daha yüksekti.
- Bazı ilaçlar: Hamilelik sırasında seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) kullanan kadınların omfaloselli bebek sahibi olma olasılığı daha yüksektir.
- Obezite: Hamilelikten önce obez veya fazla kilolu olan kadınların omfaloselli bebek sahibi olma olasılığı daha yüksektir.
CDC, omfalosel gibi doğum kusurlarını ve bunların nasıl önleneceğini incelemeye devam ediyor. Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınızı artırmanın yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Teşhis Nasıl Yapılır?
Bir omfalosel hamilelik sırasında veya bir bebek doğduktan sonra teşhis edilebilir.
Hamilelik sırasında
Hamilelik sırasında, doğum kusurlarını ve diğer durumları kontrol etmek için tarama testleri (doğum öncesi testler) vardır . Bir omfalosel, kan veya serum tarama testinde anormal sonuçlara neden olabilir veya detaylı ultrason sırasında görülebilir (bebeğin resimlerini oluşturur).
Bebek Doğduktan Sonra
Bazı durumlarda, bebek doğana kadar bir omfalosel teşhis edilemeyebilir. Bir omfalosel doğumda hemen görülür.
Omfalosel Tedavileri Nelerdir?
Omfaloselli bebekler için tedavi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlıdır:
- omfaloselin boyutu,
- diğer doğum kusurlarının veya kromozomal anormalliklerin varlığı ve
- bebeğin gebelik yaşı.
Omfalosel küçükse (sadece bağırsağın bir kısmı karnın dışındaysa), genellikle doğumdan hemen sonra bağırsağın tekrar karnın içine alınması ve açıklığın kapatılması için ameliyatla tedavi edilir. Omfalosel büyükse (karnın dışındaki birçok organ), onarım aşamalı olarak yapılabilir. Açıkta kalan organlar özel bir malzeme ile kaplanabilir ve yavaş yavaş, zamanla organlar tekrar karnın içine taşınır. Tüm organlar karnın içine yerleştirildiğinde açıklık kapanır.