Östrojen Nedir?
Östrojenler en önemli kadın seks hormonlarıdır. Esas olarak yumurtalıklarda (yumurtalıklar) üretilirler; adrenal kortekste daha küçük miktarlar da oluşur. Özellikle menopoz döneminde (klimakterik), östrojen üretimi tamamen durana kadar kademeli olarak azalır. Bu, vücudun farklı bölgelerini etkileyebilecek hormonal dengede değişikliklere yol açar.
Östrojen eksikliği nedir?
Östrojen bu anlamda spesifik bir hormon değildir. Estron, estradiol ve estriol dahil olmak üzere çeşitli hormonlar için bir şemsiye terimdir. Kadın cinsiyet hormonları, kadın cinsiyet organlarının gelişiminde olduğu kadar adet döngüsünde, döllenmede ve hamilelik sırasında da önemli bir rol oynar.
İlerleyen yaşla birlikte foliküller ve yumurtalıkların aktivitesi azalır. Sonuçta, östrojenler artık üretilmez ve östrojen seviyeleri düşer. Östrojen eksikliği, diğer şeylerin yanı sıra, sıklıkla döngü bozukluklarına, sıcak basmasına ve vajinal kuruluğa yol açabilir.
Östrojen eksikliği nasıl ortaya çıkar?
Östrojen eksikliğinin ana nedeni doğal yaşlanma sürecidir. Ancak östrojen eksikliğine yol açan her zaman sadece menopoz değildir. genç kadınlar da etkilenebilir. Yumurtalıklar olması gerektiği gibi çalışmıyorsa, yetersiz östrojen üretimine de yol açabilir. Bu, örneğin yumurtalıkların anormal bir şekilde gelişmesi veya yumurtalıkların cerrahi olarak tedavi edilmesi/alınması (örn. bir tümörün sonucu olarak) söz konusu olabilir. Son olarak, adrenal yetmezlik veya doğum kontrol hapı almanın östrojen dengesi üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Östrojen eksikliğini belirlemek için bir kan testi kullanılır.
Östrojen Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Östrojen eksikliği çeşitli semptomlara neden olabilir. Tipik belirtiler şunları içerir:
- sıcak basması
- terler
- tükenmişlik
- uyku bozuklukları
- konsantrasyon eksikliği
- döngü bozuklukları
- Kuru mukoza zarları
Zamanla semptomlar yoğunlaşabilir ve aşağıdakiler dahil diğer semptomlar ortaya çıkabilir:
- Mahrem bölgede kaşıntı, yanma
- Cilt problemleri
- Saç kaybı
- Sinirlilik, depresyon
- Kas ve eklem ağrısı
- Osteoporoz
- Ürogenital atrofi (genital bölgede doku değişiklikleri)
Hormon replasman tedavisi: yararları ve riskleri
Östrojen eksikliği, ilaç olarak uygulanan hormonların kullanımıyla telafi edilebilir. Özellikle daha sonra kemik problemleri geliştirme riski yüksek olan genç kadınlar terapiden yararlanabilir ve uzun vadeli sonuçları azaltabilir. Bununla birlikte, hormon replasman tedavisinin tamamen risksiz olmadığı unutulmamalıdır. Özellikle uzun süreli tedavilerde istenmeyen yan etkiler ve sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, her hastayı ayrı ayrı incelemek ve hormon replasman tedavisinin mantıklı olup olmadığına veya tedaviye karşı çıkan artmış riskler olup olmadığına karar vermek önemlidir.
Daha az östrojenin neden olduğu tipik şikayetlere karşı nazik lazer tedavisi
Östrojen eksikliğinden kaynaklanan şikayetler veya tipik menopoz belirtileri ilgili kadınları çok rahatsız edebilir. Hormon replasmanı kullanılmadan nazik bir seçenek vajinal lazer tedavisidir. Vajinal doku uyarılarak doğal yenilenme ve gençleşme sağlanır. Yeni hücreler oluşur, yeni ince kan damarları oluşturulur ve nem kaynağı da optimize edilir. Sonuç olarak, tedavi vajinal kuruluk, vajinal atrofi, kaşıntı, yanma ve ağrı gibi semptomları azaltır.